De vakantieperiode staat weer voor de deur. Voor veel werknemers een periode, waar ze al geruime tijd naar uitkijken. Maar hoe zit dat werknemers die (langdurig) ziek zijn en al dan niet op vakantie gaan? Wat voor wettelijke verplichtingen zijn er voor (landurig) zieke of arbeidsongeschikte medewerkers? En hoe zit dat de verjaring van vakantiedagen? Lees snel hieronder verder voor een antwoord op al deze vragen.
Mijn zieke werknemer wil graag op vakantie
Als een zieke medewerker op vakantie wilt gaan is dat veelal een goed teken en je gunt de werknemer de vakantie uiteraard. Maar als je twijfelt of dat de re-integratie belemmert, is het mogelijk om de bedrijfsarts om advies te vragen. De bedrijfsarts kan op medische gronden beoordelen of een vakantie schadelijk is voor het herstel. Vervolgens beslist de werkgever, mede op basis van dit advies, of de werknemer op vakantie kan en/of mag. Als er geen medische belemmeringen zijn en ook geen zwaarwegend bedrijfsbelang, dan mag een werkgever de vakantie niet weigeren.
Opbouw vakantiedagen tijdens ziekte
Zowel zieke als niet-zieke werknemers bouwen wettelijke vakantiedagen op. In de arbeidsovereenkomst, de CAO of het arbeidsvoorwaardenreglement kan eventueel worden bepaald dat zieke werknemers geen bovenwettelijke vakantiedagen opbouwen.
Vakantie opnemen tijdens verzuim
Is een werknemer arbeidsongeschikt, dan moet hij net als andere werknemers vakantiedagen opnemen en moet de werkgever 100% van het loon doorbetalen tijdens de opgenomen vakantie. Heeft een werknemer bijvoorbeeld vooraf aan zijn vakantie 4 uur passend werk voor zijn re-integratie uitgevoerd? Dan heeft de werknemer recht op 100% loon tijdens zijn vakantie en neemt hij volledige vakantiedagen op. Tijdens zijn vakantie heeft de werknemer geen re-integratieverplichtingen. De werkgever mag de opgenomen vakantiedagen afboeken.
Vakantie opnemen bij arbeidsongeschiktheid
Is een werknemer volledig arbeidsongeschikt en niet in staat om van zijn vakantie te genieten? Dan kan de werkgever de werknemer niet verplichten tot het opnemen van vakantiedagen. Echter, als een werknemer volledig arbeidsongeschikt is en vakantie viert, dan mag de werkgever deze vakantiedagen wel afboeken. Een verlofopname telt als een hele verlofdag. Dus niet als een halve verlofdag en een halve ziektedag.
Verval en verjaring van vakantiedagen
Bovenwettelijke vakantiedagen vervallen na 5 jaar. De wettelijke vakantiedagen moeten binnen zes maanden na afloop van het opbouwjaar worden opgenomen door de werknemer. Neemt de werknemer zijn wettelijke vakantiedagen niet op binnen deze termijn? Dan vervallen deze vakantiedagen.
Let op: deze vervaltermijn van zes maanden geldt echter niet voor een zieke werknemer die redelijkerwijs niet in staat is om tijdig vakantie op te nemen. Bijvoorbeeld omdat hij te ziek is om op vakantie te kunnen gaan of te druk is met een intensieve, medische behandeling. In dat geval geldt de verjaringstermijn van 5 jaar. Over het algemeen geldt dat als er geen re-integratie verplichtingen zijn opgelegd, een zieke werknemer niet in staat is vakantie op te nemen.
Regelmatig vakantiedagen opnemen voorkomt verzuim
Als werkgever is het van belang om werknemers te stimuleren regelmatig vakantiedagen op te nemen. Regelmatig vakantiedagen opnemen draagt bij aan het welzijn en de gezondheid van werknemers. Als werknemers regelmatig vakantie (kunnen) opnemen kan verzuim worden voorkomen of beperkt. Daarnaast voorkomt het stimuleren van het opnemen van vakantie bij zieke werknemers dat er na twee jaar ziekte, de in twee jaar opgebouwde, maar niet genoten, vakantiedagen moeten worden uitbetaald.
Wij adviseren om in ieder geval de dialoog gaande te houden, zeker wanneer je als werkgever een disbalans constateert tussen werk en vrije tijd. Een signaal kan de hoogte van het openstaande verlof zijn. Behoefte aan nader advies of even sparren? Neem dan contact met ons op!
Vragen?
Wij staan voor je klaar.
We horen graag waar de behoefte van de organisatie ligt en hoe we kunnen helpen in de huidige situatie. Ook vertellen we graag over onze aanpak en resultaten. Daar zijn we dan ook best trots op. Neem contact met ons op voor meer informatie of een eerste kennismaking.