Even voorstellen
In mijn begeleiding staat een gelijkwaardige, vertrouwelijke relatie tussen een kandidaat en mij voorop. Ik ben in staat om in korte tijd een open en vertrouwelijke sfeer te scheppen. Daarin creëer ik ruimte om te vertellen over je eigen werkbeleving of jouw levensverhalen. Het is mijn overtuiging dat er meerdere contexten meespelen bij het maken van (andere) keuzes, bij (het veranderen van) hardnekkige patronen of bij (het voorkomen van) langdurig verzuim, etc.
Samen onderzoek we welke nieuwe gedrags- en handelingsmogelijkheden er zijn. Die inzichten zijn vaak mooi, maar niet voldoende. Want, wat heb je nodig om daadwerkelijk iets écht anders te gaan doen? Welke gevoelens, gedachten en gedragingen zijn daarbij belemmerend? Ik kan je leren hoe je jezelf duurzaam kunt blijven ontwikkelen en daarmee je weg en (nieuwe)plek vindt in jouw werk en/of daarbuiten.
Wat maakt jouw werk leuk?
Mijn werk als begeleidingskundige is leuk, omdat ik mijn vak beschouw als een ambacht. Dat betekent dat ik naast mijn vaardigheden, verschillende creatieve werkvormen gebruik en mezelf als persoon inzet. Met elk begeleidingstraject ontwikkel ik mijzelf verder en doe ik kennis en praktische wijsheden op in wat mensen beweegt … of juist doet stilstaan. Het is mooi om te zien als mijn wijze van begeleiden leidt tot nieuwe inzichten en de gewenste veranderingen bij een kandidaat. Of dit nu gaat om die nieuwe baan, het doorbreken van een hardnekkig en ongewenst patroon of het aanvaarden van wat het lot je heeft gebracht of onthouden.
Kan je een hoogtepunt uit je werk benoemen?
Wat ik altijd weer bijzonder en mooi vind, is als mensen een niet eerder gedeeld verhaal vertellen. Het vrijuit kunnen vertellen en luisteren zonder direct te reageren, te willen gaan helpen of adviseren … Het kan wonderen doen. Het vinden van erkenning is dan voldoende voor iemand om zich van een zware last te ontdoen. Zo was er een zorgmedewerker die het vanwege haar beperkingen in ‘persoonlijk en sociaal functioneren’ niet meer vol hield op haar werk. Ze voelde zich daar erg schuldig over en vond dat ze haar cliënten en collega’s in de steek had gelaten. Ze dacht erover om heel ander werk te gaan doen. Het delen van dit verhaal en het erkennen dat ze in deze fase van haar leven zelf bepaalde zorg nodig had voor een stuk onverwerkt leed, bleek een keerpunt. Na zes weken keerde ze volledig terug in haar eigen werk.
Wat is jouw suggestie voor meer werkplezier?
Mijn suggesties voor meer werkplezier is: blijf leren en jezelf ontwikkelen. Als je minder of geen plezier meer ervaart is dat het moment waarop je iets te doen staat. Ga niet nog harder werken dan je al doet. Ga op avontuur. Ontmoet je collega’s en leidinggevende vaker en leer nieuwe mensen kennen.
Onderzoek hoe je je werk anders of beter kunt doen (enkelslag-leren). Of zet de stap naar anders denken en vernieuwen (dubbelslag-leren) en onderzoek je normen, overtuigingen en je zelfbeeld. Daarna kun je je verder ontwikkelen door je waarden, drijfveren, persoonlijkheid en eigenschappen te integreren. Je werk valt dan helemaal samen met de persoon die je (geworden) bent (drieslag-leren). Dat geeft heel veel voldoening en plezier in het werk, weet ik uit eigen ervaring.
De gouden tip op werkvlak die je graag wilt delen
Beschouw je werk als een serieus vak, een beroep, een vak of ambacht. Laat je ook inspireren door mensen met andere beroepen. Vergroot je netwerk en leer meer mogelijkheden zien. Kijk regelmatig terug op je werkzaamheden en leer (het liefst met anderen) van je ervaringen en leer feedback te benutten.
Waar krijg jij energie van (privé gezien)?
Ik snap wel waarom je dat graag wilt weten 😉
Wil je in contact komen? Maak dan snel een afspraak